Három évtizednyi innováció

Idén harmincéves a Volvo Trucks legnagyobb példányszámban értékesített típusa, az FH. A svéd gyártó zászlóshajója természetesen rengeteget változott a bevezetése óta, ám a kezdetektől fogva mind a mai napig jellegzetes külső és belső megjelenés, kiemelkedő vezetési kényelem, valamint fejlett biztonsági és hatékonysági műszaki megoldások jellemzik.

Közzétéve:

Amikor harminc évvel ezelőtt az első lökhárítótól a hátsóig teljesen új fejlesztésű teherautóként bemutatkozott a Volvo FH, innovációival új mércét állított fel a vezethetőség és az üzemanyag-hatékonyság terén. Ennek lelke a teljesen új tervezésű 12 literes dízelmotor volt, ám a kényelmes belsőterű fülke kiváló aerodinamikai jellemzői is hozzájárultak az üzemanyag-takarékos működéshez.

Sőt, kapott egy soros, hathengeres, 16 literes erőforrást is, amely az évtizedek során többször is Európa legerősebb sorozatgyártású teherautó-motorjának számított a piacon. Továbbá az FH vadonatúj alváza rugalmas felépítményezési lehetőségeket kínált számos különféle alkalmazáshoz. Mindezek eredményeként az FH lefektette a korszerű teherautók koncepciójának alapjait, valamint gyorsan jó hírnevet szerzett magának az üzemeltetők körében.

Folyamatos fejlődés

Persze a göteborgi szakemberek nem üldögéltek a babérjaikon, hanem mindig is igyekeztek és a mai napig mindent elkövetnek azért, hogy még jobbá tegyék az ikonikus típusukat a Volvo hagyományos alapértékei, a biztonság, a minőség és a környezetvédelem jegyében. Ennek eredményeként bevezetése óta ma már az ötödik generációjánál tart az FH. Az elmúlt három évtized innovációjának legfontosabb mérföldkövei között említhető a kormánylégzsák, az I-Shift automatizált váltó és a Volvo Dynamic Steering elektrohidraulikus kormánymű bevezetése.

A visszapillantó tükrök egyedülállóan karcsú kialakítása és a nagy fényerejű, különleges V alakú fényszórók pedig ékes példái annak, hogy a dizájn hogyan járhat kéz a kézben a technikával. A folyamatos fejlesztések elismeréseként a Volvo FH az egyetlen teherautó-típus, amely háromszor is elnyerte a szakma legrangosabb kitüntetését, a Nemzetközi Év Teherautója díjat. Ám a siker legbeszédesebb bizonyítéka mégiscsak az, hogy az FH típust harminc év alatt közel 1,4 millió példányban értékesítették világszerte mintegy nyolcvan országban.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Rekordtáv hidrogénnel

Sikeresen áttörte az üzemanyagcellás nehéz-teherautók hatótávolságának ezer kilométeres lélektani határát a Mercedes-Benz GenH2 prototípus. A folyékony hidrogénnel hajtott nyerges szerelvény negyven tonna összgördülőtömeggel egészen pontosan 1047 kilométert tett meg Wörth és Berlin között feltöltés nélkül,…

Lakóautó a jövőből

Már több mint negyedmillió California modell értékesítésével tette le a névjegyét a Volkswagen Haszonjárművek a lakóautók piacán. Most pedig a California Concept tanulmánnyal bemutatja, hogyan képzeli el a kishaszonjárműből kialakított kempingautók jövőjét. Nemcsak hajtásláncával és…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra