Belépett a harmadik X-be

Idén húszéves a NEOPLAN Tourliner, amelynek eddigi két generációjából összesen közel négyezer példány látott napvilágot. Ez a típus már az MAN égisze alatt született meg, a prémiummárka akkori belépőtermékeként. A jövő évet pedig számos korszerűsítéssel kezdi majd a Tourliner.

Közzétéve:

Fontos mérföldkőnek számít a 2025-ben már a kilencvenedik évfordulóját ünneplő stuttgarti NEOPLAN márka történelmében 2001. június 20., amikor az MAN Nutzfahrzeuge AG felvásárolta a Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG vállalatot. Ezt követően a NEOPLAN és az MAN autóbusz-üzletága a NEOMAN GmbH ernyője alatt folytatta tevékenységét, majd 2008. február 1-jén mindkettőt beillesztették az MAN Nutzfahrzeuge Group cégcsoportba. Ma már a NEOPLAN összes busza az MAN korszerű ankarai gyárában készül, ennek hagyománya pedig éppen 2003-ban az akkor új Tourliner típussal indult.

Bevált alapokon

Az együttműködés előnyeit kihasználva a magyar származású Bartha Ernő műszaki igazgató irányítása alatt kifejlesztett MAN Lion’s Coach 2002-ben megújult változata szolgált a Tourliner alapjául. Ráadásul ez volt az egyik első típus, amely a NEOPLAN új felállású formatervezési részlegén született meg. A külső formavilágot Michael Streicher neve fémjelzi, aki később a jellegzetes élekről felismerhető Sharp Cut stílust meghonosította a Starliner és a Cityliner számára, majd ennek jegyében készült el a Tourliner második generációja is.

Az erősen előrefelé döntött, dinamikát kifejező B oszlopok pedig a kezdetektől a mai napig meghatározzák a Tourliner típust. Az oldalanként három kis kerek fényszórót szintén megőrizték a tervezők, a kerek, LED-es hátsó lámpatesteket pedig első ízben alkalmazták ezen a buszon. A kezdetben kéttengelyes SHD és háromtengelyes SHD L kivitelben gyártott első generáció gyorsan elnyerte az ügyfelek szimpátiáját, így az első generációból mintegy 2500 darab került forgalomba. Ezek körülbelül hetven százalékát tették ki a 12 méteres, kéttengelyes változatok. Jó néhány példány exkluzív csapatszállító buszként szolgált sportegyesületeket, ám a Tourliner a jó ár-érték arányával a hosszú távú, menetrend szerinti járatok üzemeltetőit is sikeresen meggyőzte.

Második felvonás

A Tourliner második generációja 2016-ban jelent meg, mintegy húsz százalékkal javított aerodinamikai jellemzőkkel, amivel új mércét állított fel a kategóriájában. Ezt szolgálja többek között a szélvédő és a tető domborulatának lágy átmenete, az optimalizált A oszlopok és a sima felületű oldalfalak. Továbbá a távolsági buszok kategóriájában 2018-ban világújdonságként bevezetett OptiView, azaz a tükröket helyettesítő kamerás rendszer is jelentősen hozzájárul a légellenállás csökkentéséhez, miközben a biztonságot is javítja. Az új Tourliner a modernizált stílusával még az igen rangos iF Design Award formatervezési díjat is elnyerte.

Emellett kiváló minőségű anyagaival, korszerű, LED-es belső világításával, lebegő csomagtartópolcaival, valamint fejlett információs és szórakoztatórendszerével is sok elismerést aratott. A Tourliner jelenleg négyféle méretben áll rendelkezésre. A 12,1 méteres változat legfeljebb 53 utasüléssel rendezhető be, a 13,1 méteres, kéttengelyes kivitel maximum 59 ülőhelyet kínál, a háromtengelyes, 13,4 méteres modell 57 utast vehet a fedélzetére, míg a 13,9 méteres, háromtengelyes járműben 63 fő is utazhat. A húszéves jubileum alkalmából pedig nemrég bemutatkozott a NEOPLAN Tourliner különösen gazdag felszereltségű Diamond Edition kiadása.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Rekordtáv hidrogénnel

Sikeresen áttörte az üzemanyagcellás nehéz-teherautók hatótávolságának ezer kilométeres lélektani határát a Mercedes-Benz GenH2 prototípus. A folyékony hidrogénnel hajtott nyerges szerelvény negyven tonna összgördülőtömeggel egészen pontosan 1047 kilométert tett meg Wörth és Berlin között feltöltés nélkül,…

Lakóautó a jövőből

Már több mint negyedmillió California modell értékesítésével tette le a névjegyét a Volkswagen Haszonjárművek a lakóautók piacán. Most pedig a California Concept tanulmánnyal bemutatja, hogyan képzeli el a kishaszonjárműből kialakított kempingautók jövőjét. Nemcsak hajtásláncával és…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra