Hessegesse el a lerobbanás rémét!

Napjainkban a kiélezett piaci versenyhelyzet, a just in time fuvarok és a késések miatti súlyos kötbérek tükrében a fuvarozók egyik legnagyobb ellensége a váratlanul jelentkező állásidő, például egy műszaki meghibásodás miatt. A Volvo Trucks szakemberei összegyűjtötték, hogy mi a lerobbanások nyolc leggyakoribb oka és mit tehetnek az üzemeltetők ezek elkerülése érdekében.

Közzétéve:

Természetesen lehetetlen minden lerobbanást elkerülni, hiszen a járművek összes alkatrésze folyamatosan kopik, fárad, korrodál vagy öregszik, megsérülhetnek menet közben, ráadásul rejtett anyaghibák is előfordulnak a gyártás során. Azonban számos megelőző jellegű ellenőrzéssel, illetve karbantartási művelettel jelentősen csökkenthető a váratlan meghibásodások kockázata. A legalapvetőbb intézkedés a járművezető által naponta elvégzett alapos átvizsgálás, amihez szamárvezetőként ma már okostelefonos alkalmazások is kínálnak ellenőrzőlistákat. Emellett pedig ajánlatos betartani a jármű időszakosan előírt szervizlátogatási időpontjait. Ezek persze csak általános tanácsok. Az alábbiakban azonban sorra vesszük a Volvo Trucks által nyolc leggyakoribbnak talált meghibásodást és ezek megelőzési lehetőségeit.

1. Lemerülő akkumulátor

A tehergépkocsik lerobbanásának leggyakoribb oka az akkumulátorhiba. A korszerű teherautók különféle rendszereinek viszonylag nagy az áramfelvételük, így ezek túlmeríthetik az akkumulátort, főként, ha az nincs megfelelő állapotban. Ezért tanácsos az energiatárolót mindig tisztán és feltöltve tartani, különös tekintettel az elektromos csatlakozóira, amelyek korróziógátló spray segítségével megszabadíthatók a rozsdától.

2. Szoruló vagy kopott fékek

A fékek fokozott kopásnak kitett berendezések, és a beragadt, illetve szoruló fékek igen gyakran igénylik az országúti segélyszolgálat beavatkozását. Ez elkerülhető a fékberendezések rendszeres megelőző jellegű ellenőrzésével.

3. Kontakthibás önindító

A meghibásodási lista harmadik helyén az önindítóval kapcsolatos problémák állnak, amelyek megakadályozzák a motor beindítását. Ezek mögött gyakran a laza vagy rossz állapotú, korrodált elektromos csatlakozások állnak. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén korróziógátló spray használatával megtisztítani, illetve kontaktzsírral kenni az önindító csatlakozásait.

4. Gumiabroncsok károsodásai

A negyedik leggyakoribb okot jelentik a gumiabroncsok különféle károsodásai, elsősorban a durrdefektek. Ezek sokszor megelőzhetők az abroncsok naponta elvégzett szemrevételezéses ellenőrzésével, amely során ügyelni kell a rendellenes kopásokra, valamint a futófelület és az oldalfal sérüléseire. Továbbá tanácsos a guminyomást is rendszeresen, akár hetente nyomásmérővel is ellenőrizni, illetve szükség esetén beállítani a helyes értékre.

5. Olajszivárgások

Az olajszivárgások is gyakran vezetnek váratlan leálláshoz. Legáltalánosabbak a hidraulikus kormányrásegítő és a motorkenő rendszer tömlőinek, illetve csöveinek szivárgása, ami leginkább az elhasználódásra, illetve öregedésre vezethető vissza. Érdemes ezért a jármű alatti árulkodó olajnyomokra is kellő figyelmet fordítani, valamint kideríteni ezek forrását.

6. Tengelykapcsoló hibái

A gyakorisági lista hatodik helyén a tengelykapcsolóval összefüggő problémák állnak. Ezeknek számos oka lehet a tengelykapcsoló tárcsájának kopottságától a pneumatikus tömlők szivárgásáig. Az ilyen meghibásodások legjobb ellenszere az előírt szervizlátogatások időpontjának betartása. Ha az automatizált váltót manuális üzemmódban helytelenül használják, akkor a járművezető-továbbképzés is indokolt lehet.

7. Szűrők eltömődése

Ha a szűrőket, mint például az üzemanyagszűrőket és a vízleválasztókat, nem cserélik ki az előírt intervallumok szerint, akkor eltömődhetnek, ez pedig igen drága állásidőket okozhat. Adott esetben az üzemeltetési körülményeknek megfelelően szükség lehet a szervizintervallumok módosítására a szervizzel való egyeztetés alapján.

8. Légrugóballonok károsodásai

A légrugóballonokon az idő múlásával repedések keletkeznek, amelyek kiszakadva hirtelen levegővesztéshez, ezáltal lerobbanáshoz vezetnek. Ajánlott ezért rendszeresen ellenőrizni a gumiballonok állapotát, persze alapos tisztítást követően.
Mindezek egyik legfőbb tanulsága, hogy érdemes kellő figyelmet fordítani a tehergépkocsi állapotának rendszeres ellenőrzésére és az előírt szervizintervallumok betartására. A tervezett és a váratlan leállás között ugyanis jelentős különbség van, méghozzá a járulékos időigény és költségek szempontjából is.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

A hatékonyság bajnokai

Megjelenésük óta több neves szakmai díjat elnyertek, illetve számos összehasonlító teszten győzelmet arattak kiváló üzemanyag-fogyasztásukkal az új generációs DAF tehergépkocsik. Ezek tapasztalataiból merítve az eindhoveni gyártó bevezette az Efficiency Champion felszereltségi csomagot, amellyel az új…

A digitalizálás erejével

Több ponton is jelentősen megújul idén a Volkswagen Crafter, hogy lépést tartson a korral, illetve megfeleljen a nyáron életbe lépő új biztonsági előírásoknak. Ennek keretében teljesen új műszerfalat, digitális műszerpanelt, korszerű információs és szórakoztatórendszert, valamint…

Visszatért legendák

Két közel negyvenéves Mercedes-Benz NG 2636 6×6 teherautó is sikeresen teljesítette idén a világ legkeményebb terepversenyeként ismert Dakar-ralit a veterán járműveknek kiírt Dakar Classic Rally kategóriában. Mindkét csillagos tehergépkocsi annak idején dakaros szervizautóként kezdte pályafutását,…

Kettő az egyben

Újabb taggal bővül a Ford Pro villamosított kishaszonjárműveinek kínálata, ugyanis leleplezték a harmadik generációs Transit Connect kompakt kisáruszállító külső forrásról tölthető hibrid változatát is. A modell az akár 110 kilométeres elektromos hatótávolság és az egyenáramú,…

Kamerák a tükrök ellen

Egyre több teherautó-gyártó kínálatában jelenik meg a tükröket helyettesítő kamerás rendszer, amely igen vegyes véleményeket és érzéseket vált ki a járművezetőkből. Aki még nem próbálta, általában elutasítja vagy legalábbis idegenkedik tőle. Aki már használja és…

Bűvös hetes

Megkezdődött az új generációs Volkswagen Transporter előértékesítése Németországban. Az újdonság a megújult külső és a vadonatúj digitális műszerfal mellett számos korszerű vezetéstámogató rendszert és kényelmi funkciót, nagyobb rakteret, illetve teherbírást, valamint többféle belső égésű és…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra