Második fázis

Alapos üzemeltetői teszteket követően idén nyáron megkezdődött a Mercedes-Benz eEconic elektromos kommunális tehergépjárművek sorozatgyártása a wörthi üzemben. Egyébként itt már tavaly ősz óta folyik az eActros villanyhajtású elosztó-teherautók szériatermelése. A csillagos márka tehát ismét nagyot ugrott előre a villamosítás útján.

Közzétéve:

Igen logikus lépés a Mercedes-Benz márka részéről az Econic típussal folytatni a termékpaletta villamosítását, ugyanis az akkumulátorról működő elektromos hajtás előnyei olyan alkalmazások terén érvényesülhetnek leginkább, mint például a városi hulladékgyűjtés. Hiszen ezeknél a járműveknél különösen fontos, hogy csendesen és helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, tisztán üzemeljenek. Miközben az elektromos teherautókkal ma optimálisan elérhető hatótávolság is megfelel a jellemzően nem túl nagy napi futásteljesítményekhez, továbbá a rekuperációra is alkalmas elektromos hajtás ideális a sok megállással és elindulással járó kommunális feladatokhoz.

Kecsegtető paraméterek

A 27 tonna legnagyobb megengedett össztömegű eEconic hajtásláncának lelke éppúgy egy két beépített villanymotorral és kétfokozatú áttétellel ellátott tengely, mint az eActros esetében. A két folyadékhűtésű motor 330 kilowatt folyamatos, illetve 400 kilowatt csúcsteljesítményt szolgáltat. Ezeket három akkumulátorcsomag táplálja, amelyek hasznos kapacitása egyenként 97 kilowattóra. Az akár 160 kilowatt töltési teljesítmény pedig biztosítja, hogy a jármű még egy viszonylag rövid éjszakai leállás után is teljesen feltöltve kezdhesse a munkát másnap hajnalban.

Nem csak a hajtása korszerű

Mindemellett az eEconic természetesen megtartotta a süllyesztett fülkéjű típus különleges erényeit, azaz a kényelmes és biztonságos ki- és beszállást, a könnyű átjárhatóságot, illetve a remek kilátást nyújtó panorámaszélvédőt. Ráadásul a Thermocontrol szélvédő nehezebben párásodik a hagyományosnál és mérsékli a belsőtér felmelegedését a napsugárzás hatására. Ezenkívül az eEconic modellt korszerű és logikusan kezelhető, teljesen digitális műszerpanellel látják el, valamint alapfelszerelése az oldalsó holttérfigyelő és az aktív vészfékrendszer.

Integrált gyártási folyamat

A Mercedes-Benz wörthi gyárának rugalmas termelési rendszere révén az eEconic azonos gyártósoron, párhuzamosan készül a belső égésű motorral hajtott Econic járművekkel. Majd innen átkerül a Future Truck Center üzemrészbe, ahol beépítik az elektromos hajtás részegységeit, akárcsak az eActros esetében. Itt szerelik be például a nagyfeszültségű akkumulátorokat és a fedélzeti töltőt. Ehhez persze megfelelően képzett szakemberek is szükségesek. Ezért a wörthi gyárban 2018 óta folyamatosan készítik fel a munkaerőt az elektromos járművek összeszerelésére, így már több mint 2700 dolgozó kapott erősáramú továbbképzést. Az első sorozatgyártású eEconic teherautót az Urbaser A/S dán hulladékgyűjtő cég állította munkába.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Teljes gázzal hidrogéneznek

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a Volvo Trucks üzemanyagcellás hajtású teherautójának fejlesztése azzal, hogy már közúton tesztelik. Ráadásul Svédország északi részén már kemény téli körülmények között is próbára tették.

Különc küldönc

Több mint 50 milliárd dollárt fordít a Ford világszerte arra, hogy élen járjon az elektromos járművek piaci forradalmában. Ennek legújabb lépéseként a Ford Pro bemutatta az E-Transit Courier minifurgont. Az új generációs modell a tisztán…

Nem fog ki rajta a fagy sem

Idén télen több ezer kilométeren át tesztelte az MAN a sorozatgyártáshoz közeli elektromos nyerges vontatóját Svédországban, az északi sarkkör környékén. Elsősorban az eTruck hatótávolságát, tölthetőségét, fűtési rendszerét és hajtásláncának működését vizsgálták a legkeményebb zimankóban. Ám…

Innovációk több tengelyen

Tovább folytatódott a DAF tehergépkocsi-kínálatának rendkívül sikeres generációváltása, mégpedig a különlegesebb terepes és közúti alkalmazásokra való többtengelyes modellváltozatok bemutatásával. Innovatív megoldásokból természetesen ezek körében sincs hiány.

Új ötletekben nincs hiány

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem a Kögel leleményes fejlesztői, így a neves pótkocsigyártó több hasznos újdonságot is bevezetett a közelmúltban. A hosszított, így nagyobb kapacitású EuroTrailer függönyponyvás félpótkocsi immár igazoltan közúti-vasúti kombinált fuvarozásban is…

Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát.

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra