Tartja a tétet

Öt év után ismét frissítésen esett át Európa egyik legnépszerűbb kishaszonjárműve, a Fiat Ducato. A ráncfelvarrás során a vezetéstámogató rendszerek bővítésére, illetve a hajtáslánc korszerűsítésére összpontosítottak a fejlesztők. Ezenkívül a Fiat Professional első tisztán elektromos hajtású modellje, a Ducato Electric is bemutatkozott.

Közzétéve:

Harmadik generációjának második ráncfelvarrásánál tart az 1981 óta gyártott Fiat Ducato. Jelenlegi nemzedéke 2006-ban mutatkozott be, majd 2014-ben esett át az első átfogó fiatalító kúrán. Most ismét elérkezett az ideje a megújulásnak, azonban a külső megjelenéséhez csak jelzésértékűen nyúltak a tervezők. Megtartották ugyanis a spártai sisakra emlékeztető orrkialakítást, csupán apróságokat változtattak. A LED-es fényszóró fényes fekete keretet kapott, míg a hűtőmaszk és a lökhárító alsó betétje immár titán színű. A megújult Ducato egyébként hatféle felépítménnyel, háromféle magasságban és hatféle tengelytávval készül, a lehetséges kombinációk száma pedig megközelíti a tízezret.

Tiszta sor

Lényeges újdonság viszont, hogy immár a Ducato összes, kifejezetten a kishaszonjárművek fokozottabb igénybevételére tervezett motorja teljesíti az Euro 6d károsanyag-kibocsátási normát. Az F1A típusú, soros, négyhengeres, 2,3 literes dízelmotor 120, 140, 160 és 178 lóerős változatban áll rendelkezésre, amelyek közös jellemzője, hogy változó geometriájú turbófeltöltőt kaptak a jobb vezethetőség és a kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás érdekében. Ezenkívül egy 3,0 literes, 136 lóerős, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő erőforrás is szerepel a kínálatban. A két erősebbik dízelmotorhoz pedig egy új, kilencfokozatú, bolygóműves automatikus váltó is választható, amely Normal, Power és Eco üzemmódot is nyújt.

Még nagyobb biztonságban

A Ducato vezetéstámogató rendszereinek kínálata is sokat fejlődött a biztonság fokozása érdekében. A holttérfigyelő rendszer (BSA) a hátsó lökhárítóban elhelyezett érzékelőkkel észleli a hátsó holttérben tartózkodó járműveket, a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer (RCP) pedig kapuból, parkolóból vagy más szűkebb helyekről kitolatáskor hasznos. Továbbá már esőérzékelős ablaktörlő-vezérlés, fényérzékelős világításkapcsolás, automatikus távfénykapcsoló, táblafelismerő, sávelhagyásra figyelmeztető (LDWS), valamint automatikusan vészfékező rendszer (FBC) is elérhető a Ducato kishaszonjárművekhez.

Elektromos változat

Mindemellett megjelent a Fiat első tisztán elektromos hajtású kishaszonjárműve, a Ducato Electric. Az akár 360 kilométer hatótávolságot biztosító akkumulátorcsomag a hátsó futómű előtt, a padlólemez alatt kapott helyet, a 90 kilowatt teljesítményű és 280 newtonméter nyomatékú villanymotort pedig a modell orrába építik be, ami ideális tömegelosztást biztosít. Az összes karosszériaváltozatban elérhető Ducato Electric legnagyobb hasznos teherbírása akár 1,9 tonna is lehet, vagyis csak kicsivel marad el a hagyományos hajtású modellekétől. A Ducato Electric az idei évtől már előrendelhető. Az olasz márka legnagyobb típusa tehát újból naprakészen várja, hogy kielégíthesse az ügyfelek legkülönfélébb igényeit.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Felfelé terjeszkedő villamosítás

Miután a Mercedes-Benz megkezdte a városi, illetve város környéki fuvarfeladatokra optimalizált eActros és eEconic sorozatgyártását, most már a távolsági és építőipari alkalmazásokra megfelelő elektromos nehéz-tehergépjárművek fejlesztésére összpontosít. A hannoveri IAA kiállításon bemutatta az eActros LongHaul…

Újszerű megközelítéssel

Tanulmányjárműként bármelyik gyártó jóformán bármit bemutathat, sokszor még működő kezelőelemekkel vagy hajtással sem rendelkeznek ezek a látványos koncepciók. A Volta Zero azonban hamarosan sorozatgyártásba kerül az MAN által nemrég értékesített steyri üzemben. Érdemes tehát odafigyelni…

Közúti óriásdrón

Több szempontból is különleges és jövőbe mutató tanulmányjármű a Hyundai Trailer Drone, ugyanis önvezető és üzemanyagcellás hajtású egyszerre. Ráadásul a vasúti kocsiktól ellesett felépítésének köszönhetően rendkívül jól manőverezhető is. Nem csoda, hogy elnyerte az igen…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra