Elektromos előretörés

Járműipari mérföldkőnek is mondható, hogy idén ősszel a Volvo Trucks a világméretű tehergépkocsi-gyártók közül elsőként megkezdte az akár 44 tonna legnagyobb megengedett szerelvényössztömegű, tisztán elektromos teherautók meglehetősen széles választékának sorozatgyártását. Az FH Electric, az FM Electric és az FMX Electric igen sokféle alkalmazási területet lefed az áruelosztástól az építőipari fuvarozásig. Emellett egy új elektromos hajtott tengelyt is bemutatott a göteborgi gyártó.

Közzétéve:

Azért is fontos előrelépés, hogy megkezdődött a Volvo FH, FM és FMX elektromos változatának sorozatgyártása, mert ez a három típus teszi ki a márka értékesítéseinek mintegy kétharmadát. Továbbá a vállalat immár hat elektromos modellt gyárt sorozatban világszerte, ami egyedülálló az iparágban. Ezért nem túlzás Roger Alm, a Volvo Trucks elnökének kijelentése, miszerint élen járnak az iparág átformálásában. Ráadásul elektromos járműveik az európai áruszállítási feladatok közel felére megfelelnek abból kiindulva, hogy az Eurostat statisztikája szerint az európai közúti fuvarozásban az áruk 45 százaléka kevesebb mint háromszáz kilométer távolságot tesz meg. Csupán két évvel ezelőtt mutatta meg a Volvo először a nehézkategóriás elektromos tehergépjárműveit, amelyek már Európa-szerte elérhetők az ügyfeleknek, hamarosan pedig Ázsiában, Ausztráliában és Közép-Amerikában is elindul az értékesítésük. A sorozatgyártás a göteborgi üzemben indult el, ám jövőre már a belgiumi gyárban is megkezdik az elektromos nehéz-teherautók összeszerelését. Ezek a helyileg nulla károsanyag-kibocsátású modellek a hagyományos hajtású járművekkel közös gyártósoron készülnek, ami a termelés rugalmassága és hatékonysága szempontjából is igen előnyös. Az akkumulátorok pedig a Volvo Trucks új belgiumi akkumulátor-összeszerelő üzeméből érkeznek. A svéd gyártó várakozásai szerint 2030-ra már a teherautóik legalább felét elektromos hajtással értékesítik majd világszerte.

Helytakarékos hajtás

A termelés felfuttatásával párhuzamosan persze az elektromos hajtásláncait is folyamatosan fejleszti a Volvo Trucks. Ennek eredményeként az idei IAA kiállításon bemutatott egy teljesen új, tisztán elektromos hajtású hátsó tengelyt. Ennek lényege, hogy a villanymotort és az erőátviteli egységet is a tengely foglalja magában. Ez a helytakarékos kialakítás pedig több helyet hagy szabadon az akkumulátorok számára, ezáltal növelhető az elektromos teherautók hatótávolsága. Az új tengelyt azonban csak néhány év múlva kezdik sorozatgyártásban alkalmazni, és persze az üzemanyagcellás modellek is ezzel készülnek majd az évtized második felében. A göteborgi gyártó továbbá azt is közzétette, hogy az akkumulátoros és az üzemanyagcellás elektromos modellek mellett biogázzal, hidrogénezett növényi olajjal vagy akár zöld hidrogénnel működtetett belső égésű motorokkal szeretne szén-dioxid-semleges megoldásokat biztosítani az ügyfeleinek. Azért szükséges ennyiféle műszaki megoldás, mert földrajzi területenként, illetve alkalmazási területenként is eltérő az energiahordozók hozzáférhetősége, illetve infrastrukturális háttere.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Teljes gázzal hidrogéneznek

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a Volvo Trucks üzemanyagcellás hajtású teherautójának fejlesztése azzal, hogy már közúton tesztelik. Ráadásul Svédország északi részén már kemény téli körülmények között is próbára tették.

Különc küldönc

Több mint 50 milliárd dollárt fordít a Ford világszerte arra, hogy élen járjon az elektromos járművek piaci forradalmában. Ennek legújabb lépéseként a Ford Pro bemutatta az E-Transit Courier minifurgont. Az új generációs modell a tisztán…

Nem fog ki rajta a fagy sem

Idén télen több ezer kilométeren át tesztelte az MAN a sorozatgyártáshoz közeli elektromos nyerges vontatóját Svédországban, az északi sarkkör környékén. Elsősorban az eTruck hatótávolságát, tölthetőségét, fűtési rendszerét és hajtásláncának működését vizsgálták a legkeményebb zimankóban. Ám…

Innovációk több tengelyen

Tovább folytatódott a DAF tehergépkocsi-kínálatának rendkívül sikeres generációváltása, mégpedig a különlegesebb terepes és közúti alkalmazásokra való többtengelyes modellváltozatok bemutatásával. Innovatív megoldásokból természetesen ezek körében sincs hiány.

Új ötletekben nincs hiány

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem a Kögel leleményes fejlesztői, így a neves pótkocsigyártó több hasznos újdonságot is bevezetett a közelmúltban. A hosszított, így nagyobb kapacitású EuroTrailer függönyponyvás félpótkocsi immár igazoltan közúti-vasúti kombinált fuvarozásban is…

Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát.

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra