Élre ugrott

Amikor megjelent a tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eSprinter, nem éppen a teljesítményével vagy a hatótávolságával tűnt ki a vetélytársai közül. Most azonban a csillagos gyártó előállt a modell új nemzedékével, amely ránézésre nem változott, a lemezek alatt viszont vadonatúj elektromos platform lapul.

Közzétéve:

Igazi világpolgárnak született a 350 millió euróból kifejlesztett új Mercedes-Benz eSprinter, hiszen Európában és Észak-Amerikában is gyártják majd világszerte körülbelül hatvan piacra. Legnagyobb dobása azonban az, hogy számos innovatív műszaki megoldással látták el. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a jármű három modulból épül fel, így hasonlóan nagy szabadságot nyújt a különféle átépítésekhez és felépítményezéshez, mint a belső égésű motorral hajtott Sprinterek. Az új eSprinter tehát már nemcsak zárt furgonként készül, hanem többféle tengelytávolsággal fülke-alvázként is, amelyre billenőplatós, hűtődobozos vagy szinte bármilyen más felépítmény kerülhet. Az első modul a jármű minden esetben egységes orra, amely az összes nagyfeszültségű berendezést tartalmazza. A második modul a padló, illetve alváz alatti nagyfeszültségű akkumulátorcsomagot foglalja magában a tengelyek között egy masszív házba beépítve. Ennek köszönhetően alacsonyan helyezkedik el a jármű tömegközéppontja a jobb menetstabilitás érdekében. A harmadik modul legfontosabb elemei pedig a kompakt, mégis nagy teljesítményű villanymotor, valamint az elektromos hajtású hátsó tengely.

Új elektromos hajtáslánc

Ez utóbbi két részegység teljesen új fejlesztésű, így elsőként az eSprinterben jelennek meg. A csupán 130 kilogramm tömegű, állandó mágneses szinkronmotort kiváló hatékonyság és optimalizált hőmenedzsment jellemzi. Kétféle, 100, illetve 150 kilowatt legnagyobb teljesítményű változatban áll rendelkezésre, az erősebb kivitel maximális nyomatéka eléri a 400 newtonmétert. Az új hajtott tengely pedig az akár 4,25 tonna legnagyobb megengedett össztömeg mellett akár 2,0 tonnás utánfutó vontatását is lehetővé teszi. Az ügyfelek háromféle akkumulátorcsomag közül választhatnak a felhasználási követelményeknek megfelelően, ezek hasznos kapacitása 56, 81, illetve 113 kilowattóra. Mivel 155 kilowatt teljesítménnyel is tölthetők, a legkisebb csomag kevesebb mint fél óra, a legnagyobb pedig 42 perc alatt feltölthető 10-ről 80 százalékosra. A lítium-vas-foszfát akkumulátorok előnye, hogy előállításuk nem igényel kobaltot és nikkelt.

Innovatív digitális szolgáltatások

Az új eSprinter a digitalizáció terén is élen jár. A Mercedes-Benz User Experience (MBUX) információs és szórakoztató rendszerén a legújabb generációs szoftver fut, amelyet eddig csak a Mercedes-Benz személyautók vezetői élvezhettek. Ez számos funkcióval, illetve szolgáltatással könnyíti meg az elektromos járművek mindennapos használatát. Navigációs rendszere például a pillanatnyi közlekedési helyzet és az útvonal domborzati jellege alapján mutatja az aktuális hatótávot, továbbá kiszámítja a lehető legjobb töltési stratégiát a kívánt célállomás lehető leggyorsabb eléréséhez. A töltőállomás igénybevétele pedig gyerekjáték az MBUX rendszeren keresztüli bejelentkezés és a Mercedes me alkalmazáson keresztüli fizetés segítségével. Persze a Hey Mercedes hangvezérlés is rendelkezésre áll.

Lépésenként bővülő kínálat

Elsőként a zárt furgon mutatkozik be az amerikai és az európai piacon az idei év második felében. Ez egy hosszú, magastetős modell lesz 14 köbméteres raktérrel és 4,25 tonna legnagyobb megengedett össztömeggel. A 113 kilowattóra hasznos kapacitású akkumulátorcsomagjával a WLTP-ciklus szerint 400, városi forgalomban pedig 500 kilométert is megtehet majd egy teljes feltöltést követően. Ez már valóban új mércét állít fel a kategóriában. Ezt követik majd a különféle fülke-alvázas kivitelek, amelyek számos új felhasználási területen nyitnak utat az elektromos Sprinter előtt.

A Mercedes-Benz furgonok és kisteherautók bérelhetőek a VIARENT-től!

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Rekordtáv hidrogénnel

Sikeresen áttörte az üzemanyagcellás nehéz-teherautók hatótávolságának ezer kilométeres lélektani határát a Mercedes-Benz GenH2 prototípus. A folyékony hidrogénnel hajtott nyerges szerelvény negyven tonna összgördülőtömeggel egészen pontosan 1047 kilométert tett meg Wörth és Berlin között feltöltés nélkül,…

Lakóautó a jövőből

Már több mint negyedmillió California modell értékesítésével tette le a névjegyét a Volkswagen Haszonjárművek a lakóautók piacán. Most pedig a California Concept tanulmánnyal bemutatja, hogyan képzeli el a kishaszonjárműből kialakított kempingautók jövőjét. Nemcsak hajtásláncával és…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra