Fagyálló villanykamionok

Finnországban szélsőséges téli körülmények között tesztelte a Mercedes-Benz az eActros LongHaul és az eActros 300 nyerges vontatót. Az indíthatóság, a hőháztartás, a tölthetőség és a funkcionális megbízhatóság mellett a menetbiztonságra és a kényelemre is nagy hangsúlyt fektettek.

Közzétéve:

Nem kérdés, hogy az üzemeltetők pontosan ugyanolyan elvárásokat támasztanak a tisztán elektromos hajtású teherautók megbízhatóságával és használhatóságával szemben, mint a belső égésű motorral ellátott modellek esetében, még a legzordabb téli időjárásban is. Ezért a Mercedes-Benz idei téli tesztjén Rovaniemiben a dízelmotoros Actros L mellett az akkumulátoros elektromos eActros LongHaul prototípus és az előszériás, szintén akkumulátoros elektromos eActros 300 is szerepelt a járműparkban. A tesztjárművekkel pedig mínusz 25 Celsius-fokban és erős szélfúvásokban havas, illetve jeges utakon hat héten keresztül közlekedtek a fejlesztőcsapat szakemberei, hogy kiderítsék, milyen módosításokkal és megoldásokkal lehetne még jobban optimalizálni ezeket a modelleket.

Kaptak hideget és még hidegebbet

A csillagos gyártó szakemberei a sarkköri próbák során kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy az eActros LongHaul és az eActros 300 nyerges vontató akkumulátorcsomagja, illetve elektromos hajtáslánca hogyan teljesít extrém időjárásban. Vizsgálták többek között az indíthatósági tulajdonságokat, a hajtás részegységeinek fagyvédelmét, a hő- és energiagazdálkodásról gondoskodó rendszerek működését, valamint a szoftverek és az elektromos csatlakozási pontok megbízhatóságát. A tesztek azt is igazolták, hogy még a legkeményebb hidegben is megfelelő, illetve kellően energiahatékony a hajtáslánc és a fülke belsőterének hőmérsékletszabályzása. Sőt, a próbák tanúsága szerint az eActros LongHaul általában gyorsabban felfűtötte a fülkét, mint dízelmotoros társa. Ehhez persze a valós üzemeltetés során tanácsos a járművet indulásra előkészítő funkciót igénybe venni, hiszen ez még a töltőhöz csatlakoztatva bemelegíti a fülkét a beállított időpontra. Így ezt az energiamennyiséget nem az akkumulátorból kell biztosítani, tehát nem a hatótáv rovására megy a felfűtés.

Mindenre kiterjedő tesztek

Ezenkívül a tesztelők alaposan vizsgálták a járművek vezethetőségi és fékezhetőségi tulajdonságait különféle tapadású felületeken, valamint a felverődött latyak hatását a vezetéstámogató rendszerek érzékelőinek működőképességére. Szintén tesztelték, hogy a pótkocsistabilizáló rendszer (Trailer Stability Assistant) mennyire tudja csökkenteni a szerelvények megcsúszásának veszélyét kanyarodás vagy kikerülés során téli utakon, valamint a tükröket helyettesítő kamerás rendszer mennyire jól kezeli havas, illetve jeges körülmények között az eltérő kontrasztú fényviszonyokat. Mivel Mercedes-Benz szakemberei a tesztjárműveket közúton vitték el Finnországba, út közben azt is tanulmányozhatták, hogy az egyes országokban eltérő útburkolati felfestések, közlekedési táblák és digitális térképadatok mennyire befolyásolják a vezetéstámogató rendszerek működését. Sőt, a hosszú út során a járművezetői munkahely ergonómiai jellemzőit, például a vezetőülés kényelmét is értékelhették a tesztelők. Így most már csak az maradt hátra, hogy az igen tartalmas tesztprogram tapasztalatait és eredményeit felhasználják az érintett modellek tökéletesítésére a sorozatgyártás megkezdéséig. Ennek időpontja pedig a tervek szerint az eActros 300 nyerges vontató esetében az idei év második fele, míg az eActros LongHaul számára 2024 vége.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Teljes gázzal hidrogéneznek

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a Volvo Trucks üzemanyagcellás hajtású teherautójának fejlesztése azzal, hogy már közúton tesztelik. Ráadásul Svédország északi részén már kemény téli körülmények között is próbára tették.

Különc küldönc

Több mint 50 milliárd dollárt fordít a Ford világszerte arra, hogy élen járjon az elektromos járművek piaci forradalmában. Ennek legújabb lépéseként a Ford Pro bemutatta az E-Transit Courier minifurgont. Az új generációs modell a tisztán…

Nem fog ki rajta a fagy sem

Idén télen több ezer kilométeren át tesztelte az MAN a sorozatgyártáshoz közeli elektromos nyerges vontatóját Svédországban, az északi sarkkör környékén. Elsősorban az eTruck hatótávolságát, tölthetőségét, fűtési rendszerét és hajtásláncának működését vizsgálták a legkeményebb zimankóban. Ám…

Innovációk több tengelyen

Tovább folytatódott a DAF tehergépkocsi-kínálatának rendkívül sikeres generációváltása, mégpedig a különlegesebb terepes és közúti alkalmazásokra való többtengelyes modellváltozatok bemutatásával. Innovatív megoldásokból természetesen ezek körében sincs hiány.

Új ötletekben nincs hiány

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem a Kögel leleményes fejlesztői, így a neves pótkocsigyártó több hasznos újdonságot is bevezetett a közelmúltban. A hosszított, így nagyobb kapacitású EuroTrailer függönyponyvás félpótkocsi immár igazoltan közúti-vasúti kombinált fuvarozásban is…

Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát.

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra