Felgyorsítja az üzletet

Több évtizedes hagyománya van a Ford márkánál annak, hogy furgonokból építenek szupergyors versenyautókat. Nos, elkészült a legújabb SuperVan, ráadásul a mai trendnek megfelelően elektromos hajtással. Teljesítményével méregdrága szupersportkocsikat is maga mögé utasít.

Közzétéve:

Igazán stílusos helyen, a 2022-es Goodwoodi Sebességfesztiválon mutatta be a Ford Pro az új E-Transit Custom kishaszonjármű alapjaira épített versenyfurgonját, a Ford Pro Electric SuperVan prototípust. A sorozatgyártású kisáruszállító padlólemezére acél csőváz és kompozit karosszéria került. A vérpezsdítő megjelenésű gép hajtásáról négy villanymotor, egy ötven kilowattóra kapacitású, folyadékhűtésű, 45 perc alatt feltölthető akkumulátorcsomag és egy egyedi vezérlőrendszer gondoskodik. Ezeknek köszönhetően a kétezer lóerő teljesítmény leadására képes, összkerékhajtású csodafurgon kevesebb mint két másodperc alatt gyorsulhat fel álló helyzetből száz kilométer/óra sebességre. Kifejezetten versenypályára tervezett, mindegyik keréknél kettős háromszög keresztlengőkaros futóműve ugyanakkor a sorozatgyártású E-Transit Custom modellből származó alkatrészeket is tartalmaz. Ahogyan a választható menetmódok és a rekuperációs fékezés is éppúgy szerepel az eszköztárában, mint a márka elektromos szériajárműveinél. Ezek a menetprogramok a nyomatékleadási jelleget, a rekuperációs fékezést és a kezelőelemek reakcióit optimalizálják az adott felhasználási profilhoz. Ez lehet normál közúti használat, pályaversenyzés, gyorsulási versenyzés, driftelés és ralizás. A tervezők azonban eredeti angol humorukat sem veszítették el a munka során, így a pilóta mögött egy igazi raktér található oldalsó tolóajtóval.

Telematika a versenysportban és a közúton

Szintén a Ford közúti járműveiből került át a fülkébe az érintőképernyős SYNC információs és szórakoztató rendszer, amelyről az Electric SuperVan számos funkciója vezérelhető, például az oldalajtó elektromágneses zárja. Továbbá a hálózatba kapcsolhatóságot is biztosító SYNC látja el a szuperfurgon pilótáját a szükséges információkkal, illetve valós időben továbbít adatokat a jármű távfelügyeletéhez és teljesítményének optimalizálásához. Hasonlóképpen, ahogy a SYNC-rendszerhez kapcsolódó digitális szolgáltatások segítik Európa-szerte a Ford Pro több mint 125 ezer ügyfelének termelékenységét felpörgetni.

A Ford szuperfurgonok történelme

A Ford 1971-ben építette az első SuperVan versenygépet. Ennek az első generációs Transit furgonnak a középmotorja a Ford GT40-ből került át. A SuperVan 2 esetében a második nemzedékű Transit karosszériájának üvegszálas kompozitból készült változatát húzták rá egy csővázra, amelyet a Ford C100 versenyautó V8-as, 590 lóerős motorja repített. A harmadik generációs Transit ihlette SuperVan 3 pedig az akkori Formula-1-es versenyautókban is használt, 650 lóerős Cosworth HB motort kapta meg. Ebben a különleges történelemkönyvben nyitott most új fejezetet a Ford Pro Electric SuperVan, amely az elektromos hajtásban és a hálózatba kapcsolhatóságban rejlő óriási lehetőségeket hivatott kihangsúlyozni.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Teljes gázzal hidrogéneznek

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a Volvo Trucks üzemanyagcellás hajtású teherautójának fejlesztése azzal, hogy már közúton tesztelik. Ráadásul Svédország északi részén már kemény téli körülmények között is próbára tették.

Különc küldönc

Több mint 50 milliárd dollárt fordít a Ford világszerte arra, hogy élen járjon az elektromos járművek piaci forradalmában. Ennek legújabb lépéseként a Ford Pro bemutatta az E-Transit Courier minifurgont. Az új generációs modell a tisztán…

Nem fog ki rajta a fagy sem

Idén télen több ezer kilométeren át tesztelte az MAN a sorozatgyártáshoz közeli elektromos nyerges vontatóját Svédországban, az északi sarkkör környékén. Elsősorban az eTruck hatótávolságát, tölthetőségét, fűtési rendszerét és hajtásláncának működését vizsgálták a legkeményebb zimankóban. Ám…

Innovációk több tengelyen

Tovább folytatódott a DAF tehergépkocsi-kínálatának rendkívül sikeres generációváltása, mégpedig a különlegesebb terepes és közúti alkalmazásokra való többtengelyes modellváltozatok bemutatásával. Innovatív megoldásokból természetesen ezek körében sincs hiány.

Új ötletekben nincs hiány

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem a Kögel leleményes fejlesztői, így a neves pótkocsigyártó több hasznos újdonságot is bevezetett a közelmúltban. A hosszított, így nagyobb kapacitású EuroTrailer függönyponyvás félpótkocsi immár igazoltan közúti-vasúti kombinált fuvarozásban is…

Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát.

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra