Megfizethetőn innovatív

Másfél év alatt igazi sikermodellé vált az új generációs MAN Lion’s Intercity LE alacsonybelépésű autóbusz, amely Európán kívül is új piacokat hódít meg, például Izraelben és Marokkóban. Mostantól már városi kivitelben és hibrid hajtáslánccal is elérhető ez a korszerű jármű, igazán költséghatékony megoldást kínálva a közösségi közlekedésben tevékenykedő üzemeltetőknek.

Közzétéve:

Napjaink gazdasági nehézségei egyre inkább arra sarkalják a buszüzemeltetőket, hogy a lehető legköltséghatékonyabb járműveket szerezzék be. Ezért egyre több közlekedési vállalat választ alacsonybelépésű buszokat városi feladatokra is a drágább alacsonypadlósok helyett. Az MAN Lion’s Intercity LE ráadásul ezt még azzal is megfejeli, hogy az MAN Lion’s City típusból már ismert MAN EfficientHybrid modul kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást eredményezve számottevően csökkenti az üzemeltetési költségeket. Emellett pedig a modell számos innovatív megoldást kínál a biztonsági rendszerek terén.

Városra szabva

A városi felhasználású Lion’s Intercity LE jelenleg 12,44 és 13,14 méteres változatban készül, amelyekhez jövőre csatlakozik a 14,46 méteres, háromtengelyes kivitel. Ezek például abban különböznek a városközi modellektől, hogy az alacsonypadlós részen dobogó nélkül építik be az üléseket és a 275/70 R 22,5 méretű gumiabroncsok 320 milliméteres belépési magasságot biztosítanak, akárcsak az alacsonypadlós városi buszok esetében. Továbbá belsőterüket álló utasokra optimalizálták, így akár 107 főt is szállíthatnak, ugyanakkor különféle csomagtartó polcok is rendelhetők. A középső ajtó mögötti terület pedig színházpadlós a jobb kilátás érdekében. Minden ülés és kapaszkodó az oldalfalakra támaszkodik, megkönnyítve az utastér takarítását. A városi modellek alapesetben duplaszárnyú, befelé nyíló pneumatikus ajtókkal készülnek, de választhatók duplaszárnyú, elektromos működtetésű bolygó- vagy lengőajtók is.

Igényes munkahely

A Lion’s Intercity LE vezetőállása 120 milliméterrel magasabb, mint az alacsonypadlós buszoké, így a sofőr szemmagassága megegyezik a felszálló utasokéval. A városi kivitelekbe az új generációs Lion’s City különösen ergonomikus, VDV-kialakítású műszerfalát építik be, amelynek műszerpanelje szériában négycolos, színes, grafikus kijelzőt kap. Extraként az MAN OptiView kamerás tükörhelyettesítő rendszer is elérhető, amely jelentősen csökkenti a holttereket és rossz fényviszonyok mellett jobban láthatóvá teszi a jármű környezetét. Ezenkívül kamerás oldalsó holttérfigyelő is szerepel az opciók között.

Hatékony hajtás

A 280, 330 és 360 lóerős kivitelben választható, soros, hathengeres, kilencliteres D1556 dízelmotor már eleve üzemanyag-hatékony működést biztosít, ám ez még tovább fokozható az MAN EfficientHybrid modullal. A rendszer lelke a főtengelyhez csatlakozó 12 kilowattos villanymotor, amely fékezéskor generátorként visszatermeli az energiát a tetőn elhelyezett szuperkondenzátorba, majd gyorsításkor ezt az energiát felhasználva rásegít a hajtásra. Mindezt stop-start funkció is kiegészíti, az autóbusz tehát csendesen és füstmentesen érkezhet be a megállókba, akár egy villanybusz. A nyomatékváltást pedig Voith DIWA.6 négyfokozatú vagy ZF EcoLife 2 hatfokozatú automatikus váltómű végezheti.

Maximális biztonságban

Az Intercity LE további műszaki csemegéje a változó karakterisztikájú lengéscsillapítás, amely a másodperc törtrésze alatt alkalmazkodik az útviszonyokhoz, illetve a menetdinamikai körülményekhez, így folyamatosan a biztonság és a kényelem optimális egyensúlyát nyújtja. Ezenkívül szériában elektronikus menetstabilizáló, vészfékezéskor villogó féklámpák és automatikus motortéri tűzoltórendszer, míg felárért adaptív sebességtartó automatika, sávelhagyásra figyelmeztető, abroncsnyomás-figyelő és teljesen LED-es fényszórók fokozzák a biztonságot. Mindezek tükrében az MAN Lion’s Intercity LE kifejezetten városi utasszállításra optimalizált kivitele is szép sikerekre számíthat, illetve új piaci lehetőségeket nyithat az oroszlános gyártó számára.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Teljes gázzal hidrogéneznek

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a Volvo Trucks üzemanyagcellás hajtású teherautójának fejlesztése azzal, hogy már közúton tesztelik. Ráadásul Svédország északi részén már kemény téli körülmények között is próbára tették.

Különc küldönc

Több mint 50 milliárd dollárt fordít a Ford világszerte arra, hogy élen járjon az elektromos járművek piaci forradalmában. Ennek legújabb lépéseként a Ford Pro bemutatta az E-Transit Courier minifurgont. Az új generációs modell a tisztán…

Nem fog ki rajta a fagy sem

Idén télen több ezer kilométeren át tesztelte az MAN a sorozatgyártáshoz közeli elektromos nyerges vontatóját Svédországban, az északi sarkkör környékén. Elsősorban az eTruck hatótávolságát, tölthetőségét, fűtési rendszerét és hajtásláncának működését vizsgálták a legkeményebb zimankóban. Ám…

Innovációk több tengelyen

Tovább folytatódott a DAF tehergépkocsi-kínálatának rendkívül sikeres generációváltása, mégpedig a különlegesebb terepes és közúti alkalmazásokra való többtengelyes modellváltozatok bemutatásával. Innovatív megoldásokból természetesen ezek körében sincs hiány.

Új ötletekben nincs hiány

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem a Kögel leleményes fejlesztői, így a neves pótkocsigyártó több hasznos újdonságot is bevezetett a közelmúltban. A hosszított, így nagyobb kapacitású EuroTrailer függönyponyvás félpótkocsi immár igazoltan közúti-vasúti kombinált fuvarozásban is…

Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát.

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra