Reflektorfényben az elektromos MAN haszongépjárművek

Ezúttal is számos újdonsággal érkezett az MAN a hannoveri IAA haszonjármű-kiállításra. Sok egyéb innováció mellett a középpontban egyértelműen az elektromos hajtású kishaszongépjárművek, tehergépkocsik és autóbuszok álltak.

Közzétéve:

MAN XLION

Szokás szerint több ezer négyzetméteren terült el az MAN kiállítói területe, ahol teljes haszongépjármű-kínálatát felvonultatta. Ami a sorozatgyártású MAN nagytehergépkocsikat illeti, eget rengető újdonsággal nem találkozhattak a látogatók, azonban az XLION koncepcióval igen, amelyet a járművek ajtaján látványos felirat hirdetett. Az XLION nem más, mint egy teljes körű felszereltségi és szolgáltatási csomag a TGX, a TGS, a TGM és a TGL számára, ahol az X betű az extrém rövidítése. Ezenkívül újdonságként jelent meg a kamerás jobb oldali holttérfigyelő rendszer, valamint a vadonatúj, csúcsszínvonalú műszaki megoldásokat felvonultató D15-ös dízelmotor immár tehergépkocsikba is bekerül, váltva a D20-ast.

Kamerás holttérfigyelő rendszer

A jövő technológiái tehergépkocsik számára

Legnagyobbat tehát az MAN CitE tanulmányjármű leleplezése szólt az MAN standján. A 15 tonnás, elektromos hajtású városi elosztó-tehergépkocsi egyik különlegessége a teljesen újragondolt járművezetői munkahely. Könnyű a beszállás az alacsonypadlós fülkébe, még könnyebb az átjárás belül, sőt, a raktérbe is beléphet a vezető a fülkéből, a digitális műszerpanel pedig minden információt megfelelően mutat. A biztonságos manőverezést 360 fokos szögű madártávlati kép, illetve további kamerák segítik. A teljesen elektromos hajtással legalább száz kilométer a hatótávolság.

MAN CitE

Ez a különleges koncepció még távol áll a sorozatgyártástól, az elektromos hajtású eTGM 6×2 azonban két év múlva piacra kerülhet, már az üzemeltetői tesztek folynak különböző felépítményekkel Ausztriában. A fülke alatt és az alvázon oldalt elhelyezett akkumulátorokkal a hatótávolsága elérheti a 180 kilométert, ami legtöbbször elegendő egy napra a városi elosztófeladatok, illetve hulladékgyűjtés során. A jármű 264 kilowattos (359 lóerős) villanymotorja 3100 newtonméter forgatónyomatékot küld a hátsó kerekekhez.

MAN eTGM

Továbbá az MAN beszámolt arról, hogy Németországban már közúti forgalomban teszteli az önvezető konvojozást a DB Schenker logisztikai vállalattal együttműködve. Az aFAS projekt keretében pedig egy önvezető MAN TGM 18.340 modellel kísérletezik a gyártó, amely az autópályákon a közútkarbantartókat hátulról biztosító tehergépkocsiként halad. Így nincs szükség gépkocsivezetőre a fülkében, aki egyébként igen nagy veszélynek lenne kitéve.

Még sokoldalúbb kishaszongépjárművek

Nemrég vezették be a piacra az MAN TGE kishaszongépjárművet, mégis számos újdonságot vonultatott fel az IAA-n. Már automatikus sebességváltó és gyári összkerékhajtás is szerepel a kínálatában, továbbá 5,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeggel is készül. Ezenkívül bemutatkozott a már sorozatgyártású eTGE 4.140 tisztán elektromos hajtású modell, 11 köbméteres rakterű zárt furgonként. Háromfázisú szinkronmotorjának csúcsteljesítménye száz kilowatt, míg forgatónyomatéka 290 newtonméter. A 36 kilowattórás lítiumion-akkumulátorcsomaggal a jármű hatótávolsága elérheti a 160 kilométert, a teljes feltöltés fali töltőről 5,5 órát, gyorstöltéssel nyolcvan százalékosra pedig 45 percet vesz igénybe. A modell 3,5 vagy 4,25 tonna össztömegű változatban rendelhető, 1,0, illetve 1,75 tonna hasznos teherbírással.

MAN eTGE

A TGE persze nemcsak kisáruszállítóként, hanem minibuszként is sokféle változatban áll az ügyfelek rendelkezésére. Az exkluzív belső kialakítású TGE Combi Shuttle modellt az MAN egyedi átépítésekkel foglalkozó részlege, a Bus Modification Center készíti. A 7,39 méteres TGE 5.180 modellen alapuló TGE Intercity pedig 15 utasülésével menetrend szerinti járatokhoz ideális.

Autóbuszok alternatív hajtással

A nagyobb városi buszokkal kapcsolatban egy vadonatúj fejlesztésű gázmotort ismerhettek meg az IAA látogatói. Ráadásul ez az alternatív erőforrás az MAN EfficientHybrid modullal is társítható a még csendesebb, gazdaságosabb és tisztább üzemelés érdekében. A soros, hathengeres, 9,5 literes gázmotor 276 és 316 lóerő teljesítményszintekkel választható, amelyek legnagyobb forgatónyomatéka 1200, illetve 1400 newtonméter.

Lion’s City

Lion’s City belső tér

Emellett a Lion’s City városi busz tisztán elektromos hajtású változata is a nagyközönség elé állt, egyelőre még prototípusként. A szóló kivitelt egy, míg a csuklóst két villanymotor hajtja, a szólóban a motor folyamatos teljesítménye 160, csúcsteljesítménye pedig 270 kilowatt. A tetőre szerelt akkumulátorcsomag kapacitása 480, illetve 640 kilowattóra, így kétszáz kilométeres hatótávolság is elérhető. Telephelyi töltővel a szóló buszok három, a csuklósok négy óra alatt teljesen feltölthetők.

A maga nemében az is alternatívnak számít, hogy immár a ZF EcoLife Coach hatfokozatú, bolygóműves automatikus sebességváltó is rendelhető az MAN és a NEOPLAN távolsági buszaiba. Bizonyos felhasználási területeken ugyanis ez az előnyösebb választás, például ahol gyakori megállással és elindulással üzemelnek a buszok, sokat kell gyorsítani, lassítani és váltani, valamint nem halad tartósan nagy sebességgel a jármű. Ilyenek a városi transzferek, a városnézések és a hegyvidéki kirándulások.

Mindezen izgalmas termékújdonságok és a jövő technológiáit előrevetítő hajtási megoldások mellett a digitalizáció és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások terén is sok érdekességgel várta az érdeklődőket az MAN a standján.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Elismert erények

Megjelenése óta sorra nyűgözi le az üzemeltetőket, a járművezetőket és az utazóközönséget a tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City E városi autóbusz. Tavaly az International Bus of the Year díj nemzetközi szakújságírókból álló zsűrijét is…

Élre ugrott

Amikor megjelent a tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eSprinter, nem éppen a teljesítményével vagy a hatótávolságával tűnt ki a vetélytársai közül. Most azonban a csillagos gyártó előállt a modell új nemzedékével, amely ránézésre nem változott, a…

Erősítés a gázhajtás terén

Általánosságban minden járműgyártó egyetért azzal, hogy az összes életképes alternatív hajtásmód alkalmazására szükség lesz a fenntartható közúti fuvarozás megteremtéséhez. A Volvo Trucks régóta határozottan elkötelezte magát a gázhajtás mellett is, és most átfogóan tovább fejlesztette…

Szuperhatékony cirkáló

Megszületett a Freightliner legújabb tanulmányjárműve, a SuperTruck II. Ez a csőrös nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló szerelvény számos műszaki újítás segítségével mutatja meg, hogy mekkora lehetőségek rejlenek még a fuvarozás hatékonyságának növelésében. A Freightliner célja…

Válaszok a kihívásokra

Napjainkban, illetve a közeljövőben olyan jelentős kihívásokkal kell szembenézniük a fuvarozóvállalatoknak, mint a szállítások szén-dioxid-semlegesítése, a logisztikai folyamatok digitalizálása és az egyre égetőbb járművezető-hiány. Többek között ezekre is igyekezett választ adni, illetve mutatni újdonságaival az…

Hozzáértő kezekben

Idén februártól már Szlovákiában is a Delta-Truck látja el a Kögel pótkocsigyártó importőri képviseletét. A márkával hazánkban már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégcsoport kibővített szervizhálózattal, jól felkészült értékesítői csapattal és a lehető legmagasabb színvonalú…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra