Sokoldalú forradalmár

Megszokhattuk a Volkswagen márkától, hogy időnként igen hangsúlyosan leteszi a névjegyét a járműipar asztalára, nem ritkán egy-egy teljesen új elgondolású, kategóriateremtő típussal. Gondoljunk csak a Bogárra, a Golfra vagy a Transporterre! Erősen úgy fest, hogy az ID. Buzz, illetve az ID. Buzz Cargo folytatja ezt a sikersorozatot. Sokoldalú alkalmazhatóságán bizonyára nem múlik majd, hiszen máris egy sor különleges kivitelt bemutattak ebből az elektromos kishaszonjárműből.

Közzétéve:

Nem veszi félvállról a Volkswagen Haszonjárművek a villamosítás korszakának beköszöntét, hiszen a nagy gyártók között egyedülállóan egy teljesen önálló típussal rukkolt ki, amelyet már eleve tisztán elektromos hajtásúnak terveztek. Ám a személyszállító ID. Buzz és a kisáruszállító ID. Buzz Cargo nemcsak műszakilag különleges, hanem külső-belső megjelenésében is. Formavilága az ős-Transportert idézi, jól tükrözve a gyártó szándékát, hogy meghatározó szerepet játsszon az elektromos kishaszonjárművek piacán. Csakhogy egy ennyire racionális szempontok által vezérelt szegmensben a stílus és a műszaki tartalom önmagában még nem elég. Elengedhetetlen a változatos felhasználhatóság, azaz a könnyű átalakíthatóság és sokoldalú felépítményezhetőség is. Erre mutatnak kiváló példákat az alábbi modellek.

ID. Buzz Flex-Cab kombi

A Snoeks holland felépítményező cég személyszállításra alakított ki egy ID. Buzz Cargo furgont. Az ötüléses ID. Buzz Flex-Cab így igazából egy elektromos hajtású Caravelle modellnek is tekinthető. A háromfős hátsó üléspad hosszirányban kétféle helyzetben is rögzíthető a kívánt lábtérméretnek megfelelően vagy teljesen előredönthető, méghozzá gombnyomásra, elektromos mozgatással. Ezáltal a jármű áru-, illetve csomagszállításra is alkalmas, így kiválóan megfelel transzferbusznak, taxinak, közösségi mikrobusznak vagy kisiparosok vegyes használatú járművének.

ID. Buzz sürgősségi orvosi autó

A Bösenberg német felépítményező már-már sorozatgyártásra kész sürgősségi orvosi autót varázsolt az ID. Buzz modellből. A legfeljebb három személynek helyet adó jármű rakterének átalakításához egy moduláris rendszert fejlesztett ki a Bösenberg, így az alapjármű minimális módosításaival beépíthető az összes felszerelés és különleges berendezés. A koncepció a külön akkumulátorról működő megkülönböztető jelzés részegységeit is magában foglalja.

ID. Buzz Cargo dobozos felépítménnyel

A Veth Automotive cég dobozos felépítménnyel látta el az ID. Buzz Cargo modellt, ezáltal az eredetileg 3,9 köbméteres raktérkapacitását 6,0 köbméterre növelte meg, amihez 680 kilogramm hasznos teherbírás társul. A doboz két oldalára és hátuljára igény szerint mélyre nyúló lengőajtók, tolóajtók vagy rolóajtók is kerülhetnek, így például a kézbesítők bármelyik irányból könnyen hozzáférhetnek a csomagokhoz. Ugyanakkor a felépítményen bőven kínálkoznak nagy, sima felületek a céges feliratok, dekorációk elhelyezéséhez. A raktérben pedig csúszásgátló padozat gondoskodik arról, hogy menet közben a csomagok ne járjanak önfeledt táncot.

ID. Buzz Cargo hűtőautó

Hűtős furgon is kialakítható az ID. Buzz Cargo modellből, példázza kiválóan a Wükaro német cég munkája. A járművet kifejezetten városközpontokban végzett elosztófuvarozásra, illetve hűtött áruk kézbesítésére alkották meg. A tisztán elektromos hajtáshoz igazodva persze a tetőn elhelyezett lapos hűtőaggregát is elektromos működtetésű, és a mennyezetre szerelt párologtató is meglehetősen lapos kivitelű. A 230 voltos aggregáthoz szintén helytakarékosan a padlóba építve négy lítiumion-akkumulátor és egy inverter is tartozik, így a rendszer akár nyolc órán keresztül a járműtől függetlenül is működhet. Természetesen a raktér előre lehűthető, amíg az ID. Buzz Cargo a töltőhöz csatlakozik. A különleges hűtőkocsi hasznos teherbírása 390 kilogramm, ami online rendelt ételek kiszállításához vagy egy fagylaltosautónak általában elegendő.

ID. Buzz Cargo műhelykocsi

A Miele különleges igényeinek megfelelően a Volkswagen Haszonjárművek a Würth vállalattal közösen már műhelykocsit is készített az ID. Buzz Cargo modellből. A Miele arculatához illeszkedő színű, paprikavörös furgon rakterét a szerelők elvárásainak megfelelően bepolcozták, a fülkében pedig a középkonzolhoz egy lehajtható asztalt erősítettek például az adminisztrációs feladatok kényelmes elvégzéséhez.
Már ez az öt kishaszonjármű is jól mutatja, hogy célirányos átalakításokkal, illetve berendezésekkel mennyire sokszínűen alkalmazható a Volkswagen Haszonjárművek korszakalkotónak szánt újdonsága, az ID. Buzz, illetve ID. Buzz Cargo.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Teljes gázzal hidrogéneznek

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a Volvo Trucks üzemanyagcellás hajtású teherautójának fejlesztése azzal, hogy már közúton tesztelik. Ráadásul Svédország északi részén már kemény téli körülmények között is próbára tették.

Különc küldönc

Több mint 50 milliárd dollárt fordít a Ford világszerte arra, hogy élen járjon az elektromos járművek piaci forradalmában. Ennek legújabb lépéseként a Ford Pro bemutatta az E-Transit Courier minifurgont. Az új generációs modell a tisztán…

Nem fog ki rajta a fagy sem

Idén télen több ezer kilométeren át tesztelte az MAN a sorozatgyártáshoz közeli elektromos nyerges vontatóját Svédországban, az északi sarkkör környékén. Elsősorban az eTruck hatótávolságát, tölthetőségét, fűtési rendszerét és hajtásláncának működését vizsgálták a legkeményebb zimankóban. Ám…

Innovációk több tengelyen

Tovább folytatódott a DAF tehergépkocsi-kínálatának rendkívül sikeres generációváltása, mégpedig a különlegesebb terepes és közúti alkalmazásokra való többtengelyes modellváltozatok bemutatásával. Innovatív megoldásokból természetesen ezek körében sincs hiány.

Új ötletekben nincs hiány

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem a Kögel leleményes fejlesztői, így a neves pótkocsigyártó több hasznos újdonságot is bevezetett a közelmúltban. A hosszított, így nagyobb kapacitású EuroTrailer függönyponyvás félpótkocsi immár igazoltan közúti-vasúti kombinált fuvarozásban is…

Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát.

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra