Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát.

Közzétéve:

Számos alkalmazási területen különösen jól kidomborodnak a tisztán elektromos hajtású teherautók előnyei. Ilyen például a felszín alatti bányászat, ahol az aknákban károsanyag-kibocsátás nélkül, csendesen közlekedő járművek lényegesen jobb munkakörülményeket biztosítanak az ott dolgozóknak, mint a belső égésű motorral hajtott társaik. Ráadásul itt a hatótáv kérdése sem annyira kardinális, mint a távolsági fuvarozásban. Ezenkívül a világ bányaipara is jelentős változáson megy keresztül mostanában, hiszen egyre több szereplője igyekszik fenntarthatóbbá tenni a kitermelést a szén-dioxid-lábnyom csökkentésével. Ezáltal fokozódik az igény a dízelüzemű járművek kiváltása iránt.

Jelentős potenciál a villamosításban

A világpiacra termelő, mintegy hatezer főt foglalkoztató Boliden elkötelezte magát, hogy 2030-ra negyven százalékkal csökkentse a tevékenységével járó szén-dioxid-kibocsátást, amiben kulcsfontosságú szerepet játszik majd a szállítás villamosítása. Ennek jegyében a svéd bányavállalat világszerte a legelsők között kezd idén akkumulátoros elektromos tehergépkocsikat üzemeltetni föld alatti nehézsúlyú szállítási feladatokhoz. A nemrég megkötött együttműködési megállapodás értelmében két nehézkategóriás, elektromos Volvo teherautó dolgozik majd a kankbergi vasércbányában Svédország északi részén. A számítások szerint, ha a fejtésben csak villanyhajtású tehergépkocsik közlekednének, akkor több mint 25 százalékkal csökkenne a bánya szén-dioxid-kibocsátása. A kitermelés pedig összességében kevesebb energiát igényelne, hiszen az elektromos hajtás eleve jobb hatásfokú a dízelnél, a meredek lejtőkön pedig a fékenergia jelentős részét visszatermelik a villanymotoros járművek.

Nehéz körülmények, értékes tapasztalatok

A kankbergi bánya első Volvo FH Electric modellje sziklacsavarokat és egyéb felszereléseket visz le az aknákba, a valamivel később munkába álló második elektromos FH tehergépkocsi pedig sziklákat és érceket szállít majd a felszín alatt. Igen nagy kihívás előtt áll mindkét jármű, ugyanis meredek emelkedők, nehéz rakományok és párás levegő vár rájuk a föld alatt. Ezért a próbaüzemelés során a göteborgi gyártó szakemberei azt is figyelemmel kísérik majd, hogy mindezek a körülmények mennyiben befolyásolják a hajtáslánc és az akkumulátorok működését. A Volvo Trucks és a Boliden együttműködése tehát mindkét fél számára értékes tapasztalatokkal szolgál majd. Ezek pedig elősegíthetik egyrészt a bányaipar átállását a fenntarthatóbb működésre, másrészt a svéd márka azon célkitűzésének megvalósítását, hogy 2030-ra minden második teherautóját elektromos hajtással értékesítse.

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Teljes gázzal hidrogéneznek

Újabb fontos mérföldkőhöz ért a Volvo Trucks üzemanyagcellás hajtású teherautójának fejlesztése azzal, hogy már közúton tesztelik. Ráadásul Svédország északi részén már kemény téli körülmények között is próbára tették.

Különc küldönc

Több mint 50 milliárd dollárt fordít a Ford világszerte arra, hogy élen járjon az elektromos járművek piaci forradalmában. Ennek legújabb lépéseként a Ford Pro bemutatta az E-Transit Courier minifurgont. Az új generációs modell a tisztán…

Nem fog ki rajta a fagy sem

Idén télen több ezer kilométeren át tesztelte az MAN a sorozatgyártáshoz közeli elektromos nyerges vontatóját Svédországban, az északi sarkkör környékén. Elsősorban az eTruck hatótávolságát, tölthetőségét, fűtési rendszerét és hajtásláncának működését vizsgálták a legkeményebb zimankóban. Ám…

Innovációk több tengelyen

Tovább folytatódott a DAF tehergépkocsi-kínálatának rendkívül sikeres generációváltása, mégpedig a különlegesebb terepes és közúti alkalmazásokra való többtengelyes modellváltozatok bemutatásával. Innovatív megoldásokból természetesen ezek körében sincs hiány.

Új ötletekben nincs hiány

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem a Kögel leleményes fejlesztői, így a neves pótkocsigyártó több hasznos újdonságot is bevezetett a közelmúltban. A hosszított, így nagyobb kapacitású EuroTrailer függönyponyvás félpótkocsi immár igazoltan közúti-vasúti kombinált fuvarozásban is…

Föld alatti fenntarthatóság

Kísérleti jelleggel már a bányaiparban is megjelennek a Volvo Trucks elektromos teherautói. A svéd járműgyártó és a Boliden bányavállalat együttműködésének célja a felszín alatti fuvarfeladatok környezetében is elterjeszteni ezt a fenntarthatóság irányába mutató technikát. Számos…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra