Elektromos és ergonomikus tanulmány-tehergépkocsi

Különleges tanulmányjárművet mutatott be az MAN a hannoveri IAA kiállításon. A CitE 15 tonnás áruelosztó tehergépkocsi tisztán elektromos hajtású, ám nemcsak ezzel tűnik ki, hanem rendkívül ergonomikus vezetői munkahelyével is.

Közzétéve:

Alapvetően két jelentős kihívással kell szembenézniük manapság a városi áruelosztás szereplőinek, ezek pedig egyrészt az egyre zsúfoltabb forgalom a növekvő és szennyezett levegőjű városokban, másrészt a gépkocsivezetők hiánya. Ezekre válaszolt az MAN a csupán 18 hónap alatt kifejlesztett CitE tanulmányjárművel.

Elektromos elosztó

A CitE tehergépkocsi központi elhelyezésű villanymotorja az MAN eMobility nevű moduláris elektromos hajtásrendszerének eleme. A jármű alváz alatti lítiumion-akkumulátora legalább száz kilométeres hatótávolságot biztosít, ami jellemzően elegendő ezen az alkalmazási területen. Az alvázat oldalt teljesen leburkolták egyrészt a többi közlekedő biztonsága, másrészt az akkumulátorok ütközésvédelme érdekében. A CitE további műszaki különlegessége, hogy keréktárcsáin a Continental speciális dizájnabroncsai feszülnek. Az e.MotionPro gumik egyedi profilmintázatot kaptak, oldalfalukat és profilárkukat pedig látványos kék csíkozás díszíti. Mindemellett a tanulmány-tehergépkocsi szinte bármilyen felépítményt hordozhat, ám a gyártó elsősorban kisebb üzletek áruellátására szánja ezt a járművet, így hűtés nélküli dobozos felépítményt szerelt rá.

Újragondolt ergonómia

A villanymotor azt is lehetővé tette, hogy a fülke sík padlója a szokásosnál jóval alacsonyabban, a talajtól csupán 35 centiméter magasan húzódjon. Ráadásul a jobb oldalra széles tolóajtót szereltek, így a tehergépkocsi személyzete felmászás helyett könnyedén beléphet a fülkébe, ahol a vezető az automatikusan felhajló kísérőülés előtt kényelmesen megközelítheti ülését. Sőt, a fülkéből közvetlenül is megközelíthető a raktér. Majd menet közben a sofőr teljesen digitális műszerpanelről olvashat le minden szükséges információt, a kezelőelemek pedig jól kézre esnek. Számos különféle rakodóhely áll rendelkezésre, például hűtőrekesz és egy tágas tetőpolc, sőt, csíptetős írólap sem hiányzik. Az ajtózsebekben két darab másfél literes palack is elfér. A műszerfal fontos eleme az univerzális okostelefon-, illetve táblagéptartó, ezek az eszközök pedig jól illeszthetők a vállalati rendszerekhez, például digitális menetlevelek megjelenítésére is használhatók. Igen innovatív a fülke klimatizálása is, ami egy áruelosztó tehergépkocsi esetében nem egyszerű feladat a rendszeres ajtónyitások miatt. Nos, a CitE tanulmányjárműnél a tervezők a belsőtér hűtése és fűtése helyett a vezetőülésre összpontosítottak, amely melegben szellőztethető, télen pedig fűthető. Mindezt kormánykerék-fűtés teszi teljessé.

Kiváló kilátások

Az alacsony üléshelyzet és a mélyre nyúló ablakvonal további előnye, hogy a gépkocsivezető könnyebben szemkontaktust létesíthet a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal, ami a városi forgalomban rendkívül fontos közlekedésbiztonsági szempontból. A magas szélvédőnek köszönhetően jól láthatók a jelzőlámpák és a közlekedési táblák is. A jármű környezetét 360 fokos látószögű madártávlati kép mutatja a középkonzol kijelzőjén. Míg a külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik, amelyek képe sötétben is jó minőségben látható a vezető látóterében elhelyezett képernyőkön.

Innovatív járműtervezés

Amennyire jövőbe mutató maga az MAN CitE tanulmány-tehergépkocsi, annyira újszerű a tervezési folyamat is, amelynek eredményeként megszületett. Egy teljesen új tehergépkocsi kifejlesztése általában öt évet vesz igénybe az első ceruzavonástól a kész termékig. A CitE ezzel szemben csupán másfél év alatt látott napvilágot. Hogyan? Az MAN szakemberei egy teljesen új, interdiszciplináris fejlesztési eljárást dolgoztak ki, amelynek két sarokköve egy fejlett szoftver alkalmazása és a bürokratikus akadályok lebontása. A fejlesztési csapat tagjai összefonódó funkciókkal, rugalmasan és dinamikusan dolgoztak, sűrűn megvitatva egymással a projekt előrehaladását. Amennyiben a gyártó kellő szakmai érdeklődést tapasztal a CitE iránt, akkor további járművek megalkotása is lehetséges a tanulmány alapján. Elnézve az innovatív tehergépkocsi újításait jó eséllyel számíthatunk a folytatásra!

Megosztom másokkal

TRUCK NEWS

Felfelé terjeszkedő villamosítás

Miután a Mercedes-Benz megkezdte a városi, illetve város környéki fuvarfeladatokra optimalizált eActros és eEconic sorozatgyártását, most már a távolsági és építőipari alkalmazásokra megfelelő elektromos nehéz-tehergépjárművek fejlesztésére összpontosít. A hannoveri IAA kiállításon bemutatta az eActros LongHaul…

Újszerű megközelítéssel

Tanulmányjárműként bármelyik gyártó jóformán bármit bemutathat, sokszor még működő kezelőelemekkel vagy hajtással sem rendelkeznek ezek a látványos koncepciók. A Volta Zero azonban hamarosan sorozatgyártásba kerül az MAN által nemrég értékesített steyri üzemben. Érdemes tehát odafigyelni…

Közúti óriásdrón

Több szempontból is különleges és jövőbe mutató tanulmányjármű a Hyundai Trailer Drone, ugyanis önvezető és üzemanyagcellás hajtású egyszerre. Ráadásul a vasúti kocsiktól ellesett felépítésének köszönhetően rendkívül jól manőverezhető is. Nem csoda, hogy elnyerte az igen…

Már apraja-nagyja elektromos

Elektromos hajtású teherautók áradatával vett részt a Daimler Truck idén szeptemberben a 2022-es hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon, kifejezve azt a célját, hogy hamarosan már csak helyileg nulla károsanyag-kibocsátású járművek szerepeljenek a kínálatában. A különféle alkalmazású és…

Ne szalassza el a legjobb ajánlatainkat

Iratkozzon fel hírlevelünkre és tájékoztatjuk akcióinkról, újdonságainkról.

Tovább a feliratkozásra